Tour Vinyl Spotify Youtube Instagram Facebook

 

 

Året var 1999. I det värmländska samhället Ransäter skulle det för första gången någonsin anordnas musikfestival. När arrangörerna kom på att inte fanns några lokala band att boka fick Jesper Engström och hans vänner helt enkelt ställa upp och starta ett. Namnet på den spontana konstellationen blev Ei Saa Peittää. På premiären satt inte ett ackord där det skulle och rent musikaliskt lät det enligt Jesper själv ”helt värdelöst”. Men från ”helt värdelöst” kan det bara bli bättre. Scenen i Ransäter skulle bli den första av många för Jesper Engström – som vi numera känner bättre som Jeepstarr.

 

Att det blev afrikanska rytmer och baktakter som skulle komma att influera Jespers musik är ingen slump. Jesper bodde i Kenya och Zimbabwe från det att han var två till nio år. Det var där han började intressera sig för musik och också där han lärde sig att man kan bli bäst på något om man älskar det tillräckligt mycket.
– I Afrika sjöng alla för att man mådde bra av det, oavsett hur bra det lät. Det är en stor kontrast till hur det är i Sverige. Här säger jantelagen att du ska vara tyst om du inte är bäst. Man kollar snett på misslyckanden och på folk som tror att de är något. Under min uppväxt fick jag lära mig motsatsen – att peppa varandra att göra det man tycker om och att man inte behöver vara bäst.

 

Rent musikaliskt hittar Jesper, förutom afrikansk rytmik, inspiration i värmländsk folkmusik och svenskt vemod.
– Man kan hitta många olika genre-influenser i min musik. Det som är genomgående är väl mitt sätt att sjunga, skriva och komponera melodi och flow och att det alltid ska gunga och svänga. Jag hatar när det blir för rakt och tråkigt, säger Jesper.

 

Efter starten på Ransäterfestivalen fortsatte Jeepstarr tillsammans med Ei Saa Peitää att reaggefiera Värmland i nästan fem år. De släppte en EP, en liveskiva, en samlingsskiva och växte till ett kollektiv av både musiker, graffare och dansare. Efter det var det dags för Jesper att erövra andra marker.
– Det började hända grejer i reaggevärlden i Göteborg och vi ville testa något annat än Värmland, berättar han.

 

I Göteborg startade Jesper, tillsammans med vännerna Snakka (som förövrigt har funnits med Jesper ända sedan de låg på BB ihop) och Luddee, gruppen Kapellet. Under åren på västkusten lärde han också känna en annan svensk reaggeprofil – Kapten Röd. De tänkte lika om mycket, delade replokal och kom senare att bygga en studio ihop. Samarbetet vännerna emellan föll sig naturligt och har varit återkommande sedan dess. Jesper fanns bland annat med under inspelningarna av Kapten Röds album Stjärnorna finns här (2007)och Fläcken som aldrig går bort (2011).
– Kapten Röd har varit lite av en mentor för mig, förklarar Jesper.

 

Under åren i Göteborg började Jeepstarr släppa mer och mer låtar på egen hand. År 2009 kom EP:n Skisser från Bottenplan. Men efter den så började livet i Göteborg att stagnera. Jesper berättar att han kom till en punkt där han kände att han bara ville börja om.
– Det stod stilla, både livet och kreativiteten, och jag behövde göra något annat.

 

Känslan ledde honom till Stockholm där han började plugga – och i den nya staden kom den förändringen han hade letat. Vid sidan om studierna väcktes kreativiteten till liv igen och Jesper började skriva musik tillsammans med sina vänner igen – som aldrig förr. Bland samarbetena hittar vi låtarna Tankefrid med André Roots, Sheriffen med Viktorious och Jag minns med Kapten Röd.

 

 Efter flera år av singlar i olika former och med olika samarbeten, var det dags att samla ihop bitarna. Debutalbumet Rotlösa singlar (2013) blev i och med blandningen av både gamla och nya låtar ett slags avslut – men också en steg mot det nya.
– Jag vet att det finns artister som inte släpper saker som är gamla för att de tycker att de blivit bättre och inte kan stå för det längre. Men för mig är utvecklingen en del av livet och jag visar gärna upp hela mig. Det är väl tur att man utvecklas och blir bättre som människa och det skadar inte heller att påminna sig om det, förklarar han.

 

Att Jeepstarr tycker om att jobba med singlar har särskilt synts i det senaste projektet ”en singel i månaden”. I november tjuvstartades singelyran med låten Ägd – producerad tillsammans med Viktorious. I februari släpptes singel nummer två, Pikét (som rullat flitigt i P3-etern), där Goldenbest-kollegorna Movits-Johan och Zacke är med och gästar. Efter det följde Kriga och sedan Smält in i massan. Nästa låt släpps i maj. Titeln heter Sjung ut och är inspirerad av F!:s valskiva.
– När de släppte sin skiva så kände jag att jag också ville göra min röst hörd inför kanske det viktigaste valet jag stått inför hittills, förklarar han.

 

Tanken är att det långa pärlbandet av singlar ska samlas ihop på precis samma sätt som dess föregångare – då som albumet Rotlösa singlar II till sommaren 2014.

 

 

 

MEDVERKAR PÅ

 

2000: Ei Saa Peittää – Parasta Ennen
2001: Ei Saa Peittää – Live
2002: Militia Family – Ras Risk
2003: Eisaa – P.G.A
2004: Jeepstarr – Boss
2005: Jeepstarr – Göteparadis
2006: Snakkas Kapell – Tar Två
2007: Kapten Röd – Stjärnorna Finns Här
2008: Partillo Productions – Högre Standard
2009: Jeepstarr – Skisser Från Bottenplan
Everyday Riddim
Danjah – My Love
2010: Kapellet – Presenterar Jeepstarr, Snakka, Luddee
Hofmästarn, Roffe Ruff – Majorna
2011: Kapten Röd – Fläcken Som Aldrig Går Bort
2012: Electric Riddim
2013: Jeepstarr – Rotlösa Singlar
2014: Jeepstarr – Rotlösa Singlar II

 

Pressbilder:

 

Foto: Oskar Omne, Kod: Olle Aaron